sâmbătă, 21 ianuarie 2012
Recenzie pentru un vis neimplinit
Din start vreau sa fie clar ca, desi ma pricep la istorie (vezi cea mai veche postare de pe blog), prefer sa ma asez la o distanta sigura de ea. De istorie, adica. Stii, cum ar veni ca iti place tirul cu arcul, dar preferi sa nu fii pe post de tinta.
Aceasta carte mi-a fost daruita de catre autorul ei si reprezinta, alaturi de inca vreo cateva carti primite de la autori sau de la prieteni (merci, Pomo!), un nou inceput pentru biblioteca mea, distrusa in totalitate de inundatiile din vara lui 2010.
Pe Alexandru Bunescu nu am avut onoarea sa-l cunosc personal, ci doar pe un forum de discutii. L-as putea caracteriza ca pe un tanar ambitios, inteligent, incisiv, extrem de serios, uneori exploziv. El a fost cel care a hotarat ca merit un exemplar din opera lui, lucru pentru care ii multumesc si cu aceasta ocazie.
Despre Alexandru Macedon s-au scris mii si mii de pagini, viata lui glorioasa si uimitoare a fost disecata necontenit, de la moartea lui si pana in zilele noastre. La prima vedere s-ar parea ca nu a mai ramas nimic de spus despre acest personaj, si totusi... aceasta carte mi-a contrazis afirmatia de mai sus.
Inca de la inceputul lecturii, m-a atras stilul concis si argumentat, stil care s-a mentinut constant pana la sfarsitul cartii, autorul reusind cu succes sa reziste tentatiei de a trece de la biografie la beletristica, lucru laudabil, daca ne gandim cat de incarcat de legenda si de mituri este personajul Alexandru.
Printr-un soi de magie, autorul se transpune in timpul marelui imparat, se transforma in cel mai fidel credincios al sau, il insoteste in campanii, in vise, in nazuinte. Naratiunea nu se poticneste in nici un punct, ea decurge cursiv, sigur, exact. Impresia de ansamblu este ca autorul cartii chiar a fost prezent acolo, sau ca sufletul sau a intrat in rezonanta cu spiritul lui Alexandru Macedon.
De-a lungul relatarii evenimentelor, autorul intercaleaza pe alocuri pareri personale despre unele aspecte controversate ale vietii lui Alexandru, dar o face intr-un mod decent, modest chiar, bazandu-se pe o bibliografie serioasa, care cuprinde scrieri de la Plutarh, Flavius Arrianus sau Aulus Gellius, pana la autori moderni, cum ar fi Alexandru Suceveanu, Peter Green, Brian Bosworth sau John Maxwell O'Brien.
Una peste alta, pot sa afirm cu toata convingerea ca lucrarea "Alexandru - Imperiul unui vis neimplinit" este o scriere valoroasa, o biografie construita in asa fel incat sa poata fi usor urmarita si inteleasa nu doar de catre specialisti, dar si de catre publicul larg (al carui sef sunt eu, ca e blogul meu), o prezentare succinta, dar deloc superficiala, un debut excelent pentru tanarul autor.
Din pacate pentru voi, tirajul redus al cartii va obliga sa-mi dati dreptate, pentru ca e foarte probabil sa nu gasiti cartea in nici o librarie. Asta e, ghinionul vostru.
A mea nu o dau nici mort, ca are autograful autorului.
Destul pentru azi. Oprim motoarele.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Oaw!
RăspundețiȘtergereDaca-mi faci si mie asa o recenzie, jur ca ma apuc de scris.....romane :) Un roman, ceva care sa întreacă stilul Agatha Christie si magia din Stapanul Inelelelor laolalta :)
Mulţumesc pentru prezentare.Chiar te pricepi să aţâţi curiozitatea omului. Voi găsi cartea!
RăspundețiȘtergereai un profil de facebook al autorului pls?
RăspundețiȘtergereNu am, imi pare rau.
Ștergereatunci sti cumva cum il pot contacta?nr tel su email
Ștergere